Gyereknap: Így ünnepeljük gyermekeinket

Gyereknap: Események és kis ajándékok
Gyermeknap alkalmával mindig a gyerekek kerülnek a figyelem középpontjába. A célja, hogy felkeltsék a figyelmet a gyermekek szükségleteire és jogaira. Az elnevezése nem egyértelmű, mivel a “nemzetközi gyermeknap” és az “egyetemes gyermeknap” két külön dolog, habár a céljuk ugyanaz.

A nemzetközi gyermeknapot június 1-jén ünnepeljünk, ötlete az 1925-ös a gyermekek jólétéért tartott Genfi Világ Konferencián (Geneva World Conference for the Well-being of Children) merült fel. Az (egykori) kommunista országok nagy része, többek között Kína és számos kelet-európai ország ünnepli a gyermeknapot június elsején. Mivel már Németország egyesülése előtt is ekkor tartotta a Német Demokratikus Köztársaság a gyereknapot, több német régió tartotta meg ezt a szokást.

Az egyetemes gyereknapot az Egyesült Nemzetek és az UNICEF alapította 1954 szeptemberében. 145 különböző országban ünneplik, időpontja országonként változó. Németországban és Ausztriában például szeptember 20-án tartják, így Németországban évente kétszer és tartanak gyereknapot – június 1-jén és szeptember 20-án.

A legtöbb országban, a Gyereknap nagyszerű programokkal és foglalkozásokkal jár. Rengeteg programot és látni valót kínál – gyerekzsúrok, színházi előadások, koncertek, bolhavásárok, kézműves foglalkozások, ingyenes vagy olcsóbb belépő az állatkertekbe, vidámparkokba. Mi több, rengeteg üzlet tart különleges gyermeknapi leárazásokat.

Magyarország az 1931-es évtől kezdve Gyermekhetet tartott, ami 1950-ben már leszűkült egyetlen Gyermeknapra, amit május utolsó vasárnapján tartanak. Ebben az évben ez május 29-re esik. Magyarországon a gyerekek külön ajándékot kapnak gyermeknap alkalmából. De mint akárhol máshol, a legfontosabb, hogy a család összegyűl: gyerekek, szülök, nagyszülők és még a keresztszülők is. Nagy Éva, a Studex Hungary ügyvezető igazgatója, boldogan gondol vissza:

Emlékszem, hogy elmentem a cirkuszba a szüleimmel gyereknapon. A műsor után megengedték, hogy megsimogassam az állatokat, és még egy elefántot is megülhettem. Imádtam a körhintát, és mindig jól éreztem magam annyi gyerek között! Édességet és játékokat kaptunk ajándékba, és rengeteg kívánságunk vált valóra aznap. Számunkra, gyerekeknek, ez mindig is különleges nap volt.

Gyereknap: Az első fülbevaló mindig remek ajándék
Ha még mindig nem találtad meg a tökéletes gyereknapi ajándékot ,az első pár fülbevalóval rég dédelgetett álmokat válthatsz valóra. Számtalan Studex Partner kínál ajándékutalványokat, amelyek füllyukasztásra válthatóak be.

Oroszországban, hasonlóan mint Németországban, számos rendezvényt szerveznek a gyerekek számára június 1-jén. Habár, Oroszországban sokkal nagyobb figyelmet szentelnek ennek az ünnepnek. Az utcákat és tereket hatalmas plakátokkal és feliratokkal díszitik, hogy felhívják a figyelmet a gyereknapra és az aznapi gyermekredezvényekre. Tatyana, az orosz kolléganőm mesélte:

Mikor gyerek voltam, az oviban koncerteket tartottak, és később a suliban már mi is részt vettünk bennük. A szüleinket mindig meghívták, és természetesen, ők voltak a legnagyobb rajongóink.

A Studex számos gyerekekkel kapcsolatos projektet támogat — helyileg és nemzetközileg is. Ifjúsági sport kluboknak segítünk Németországban, létesítményeket, mint például óvodákat és árvaházakat támogatunk, és az indiai áradás áldozatainak is segítséget nyújtunk. Ezek a projektek nagyon fontos a számunkra, mert ezáltal visszatudjuk adni a sok jót, amit egykor mások is megtettek értünk.

Maradjunk kapcsolatban

twitter Kövess Minket Twitteren.
Studex FanClub Hungary Studex FanClub a Facebookon
pinterest Találkozzunk a Pinterest-en.
Instagram Kövess Instagramon.
youtube Nézd meg videóinkat a YouTube-on.
email Üzenj Nekünk.
rss Iratkozz fel az RSS-re

Ennyire egyszerű